COACHING

Nietzche :  je moet worden wie je eigenlijk bent. Doen wat je ingegeven is, door je innerlijke stem. Onze taak in het leven is om tot volle bloei te komen, om te worden wie we in potentie zijn. Deze creatieve houding stelt ons in staat de wereld waar te nemen zoals ze is en tegelijk te bezielen en te verrijken met onze eigen vermogens.

Hoe wordt je nou de beste versie van jezelf?  

In onze jarenlange leerschool zijn we goed getraind in het omgaan met letters en cijfers.  Maar aan de kunst van het leven zelf en aan het creëren van persoonlijk meesterschap is maar weinig aandacht besteed. Het besef groeit dat wij voor het grootste deel  van de dag bestuurd worden door onbewuste processen en patronen. Dit inzicht geeft gelijk een opening. We kunnen stappen zetten om deze processen en patronen te  leren kennen.  Tijdens  coaching krijg je inzicht in jouw persoonlijke waarden en talentenen en doorbreek je ingesleten gedragspatronen die niet meer voldoen.  Om een zinvolle invulling te geven aan je bestaan is het belangrijk om je verlangens om te zetten in concrete doelen. Waar naartoe ben jij op weg? Zonder bestemming weet een piloot niet waar hij moet landen en je programmeert je navigatie ook niet met: doe maar ergens…. Het is belangrijk dat  je weet waar jouw eigen innerlijke navigatie heen wil en wat je als resultaat wilt. Als je dat helder voor ogen krijgt is er altijd wel een weg te vinden om er te komen.

Wanneer?

Van stress, vermoeidheidsklachten tot levensvragen 

Een probleem hoeft zeker niet de aanleiding te zijn voor het starten van een coachingtraject. Voor meer plezier, vrijheid, inzicht of wanneer u zich persoonlijk wilt ontwikkelen is coaching uitermate geschikt. Het kan handige handvatten en inzichten bieden die u zowel in werk als uw  persoonlijke leven  kunt gebruiken.

  • Meer inzicht in uw kwaliteiten en talenten,
  • U wilt meer inzicht of scherper krijgen wat u wilt met uw carrière of andere grote levensvragen.
  • leren omgaan met het geven en ontvangen van feedback
  • Verlangen naar het ervaren van meer veerkracht, vertrouwen, waardering en voldoening
  • Productiever en efficiënter wilt werken aan uw doelen.
  • Inzicht wil krijgen in uw eigen functioneren, uw krachten en belemmeringen.
  • Wil focussen of gefocust wil blijven op dat wat voor u belangrijk is.
  • Meer positieve emoties, geluk en balans wilt ervaren in uw leven.

 

Het verschil met Counseling?

Het verschillend gebruik maken van de woorden coach en counselor geeft meestal aan of het traject zakelijk (coach) of een privé aangelegenheid (counselor) is. Er zijn nog wel wat andere verschillen zoals het ervaren van een probleem bij counseling en meer de nadruk op het persoonlijk ontwikkelen bij coaching. Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit.  Ik ben van mening dat vaak de zelfde thema’s zullen worden aangeraakt. Uiteindelijk ben je overal jezelf, zowel thuis als in een werksituatie kun je last hebben van eventuele belemmerende overtuigingen.

De dans van je leven is er één tussen je diepste verlangen en je grootste angst

Dit is een veel voorkomend fenomeen: je gaat op weg om je diepste verlangen te verwezenlijken, om te ontdekken dat het je grootste angsten oproept. Tony Robbins noemt dit ‘de dans van je leven’. Je maakt super geïnspireerd plannen om vervolgens te merken dat je ze uitstelt. Totdat je diepste verlangen weer begint te kriebelen en dan begint de dans opnieuw. Met deze dans kun je zomaar je hele leven zoet zijn.   Er zijn ook momenten dat je wel stappen zet om je diepste verlangens te verwezenlijken. Wellicht heb je gemerkt dat je tegelijk je grootste angsten kan tegenkomen. In beeldspraak komt die enge draak (weer) uit zijn hol en wordt je overspoeld met gevoelens van angst en twijfel. En wat dan gebeurd is dat er mechanisme in werking treed die zelfsabotage oproept. Het ene moment bruis je van de energie en het volgende moment voel je je klein en onzeker en denk je dat het nooit zal lukken. Voor je het weet, verzand je hierin en denk je zelfs aan opgeven. Deze angst kan verslavend werken. Het is echt mogelijk om die cirkel te doorbreken en voluit te gaan doen waar je hart sneller van gaat kloppen!

Wat is jouw dans?

Leer jouw dans tussen je grootste angst en verlangen kennen en overstijg jezelf!  Word je eigen held in je levensverhaal!