Maandag begin ik weer….        24-7 met eten bezig ….. Verlang jij ook zo naar een liefdevolle relatie met je lichaam en met eten?…. Heb je genoeg van het zoveelste dieet? Voel je je ontevreden als je in de spiegel kijkt? Denk je bij jezelf dit lukt me nooit echt? Merk je bij stress of emoties dat de snaaidrang toeneemt?  

  Doorbreek dan de cirkel en probeer eens iets totaal anders!

  Velen van ons denken dat je meer wilskracht moet tonen om af te vallen. Dat je harder je best moet doen om het dieet of een volgend dieet (wat nog op de plank ligt) te laten slagen. Het tegendeel is waar!

  Kan het anders? Ja! Verandering is wel degelijk mogelijk. Zeg nee tegen beklemmende gedachten patronen en kies voor het aangaan van een nieuwe liefdevolle relatie met je zelf!

  Zodat de weegschaal een instrument wordt die doet waarvoor hij is bedoeld: Het aangeven van je gewicht in plaats van dat het een graadmeter is voor je geluk!

  Laten we samen op onderzoek gaan om te ontdekken waar jouw ‘ware zelf ‘ werkelijk naar hongert!

  Naast een gezond voedingspatroon is het belangrijk dat je je bewust wordt van de processen die je eetpatroon sturen. Zodat het patroon van jojoën, vermijding en gevoelens van schuld en schaamte echt wordt doorbroken en er een nieuw en duurzaam patroon kan ontstaan. Waarbij genieten en echt contact met jezelf voorop staat!

  De relatie met voeding is voor veel vrouwen (maar ook mannen) gespannen. Wat maakt nou dat al dat diëten, intensief sporten en volhouden voor velen geen blijvend effect heeft?

  Vaak lukt het even maar dan komt er zo’n punt…dat je het stuur even niet recht kunt houden of na een incident hoe klein of groot, merkt dat je weer terug bent gevallen in je oude leefwijze of patroon. Het gevoel van falen vergezelt je … het is me weer niet gelukt….. allerlei innerlijke verwensingen uit je naar jezelf… je gaat nog meer eten want nu geeft het toch niet meer… morgen ga je weer beginnen of anders maandag!.

  We hebben allemaal zo onze eigen mechanismes waarbij eten wordt ingezet als troost of beloning.

  Je hebt zo je best gedaan nou mag je iets lekkers. De keerzijde hiervan is dat jezelf kort daarna ook kan gaan straffen. Hoe kun je nou weer wat lekkers nemen, nu is je dag toch al verpest dat koekje, of de rest van de zak chips kan er ook nog wel bij.

  Het vinden van een oplossing                                                     WINST EN RISICO!

  De eerste stap om de cirkel te doorbreken is op zoek te gaan naar de winst! Wat levert het op? Je bent misschien geneigd om als eerste te zeggen: NIKS! Of alleen maar ellende maar dat is niet waar!. We zijn slimme wezens, wij mensen doen nooit iets (en vaak ook al zolang) als het niet ook iets zou opleveren. De winst van (veel) eten kan zijn dat je iets wilt ontlopen of aan te hoeven gaan. Patronen als deze zijn vaak heel subtiel en vroeg in de jeugd ontstaan waardoor het nu lijkt alsof het kinderachtig is en niet meer van toepassing is. Maar het tegendeel is waar. Vaak grotendeels onbewust worden we nog gestuurd door allerlei processen zoals ook deze met ons eetgedrag.

  En dan nog het risico. Hoe zou het zijn als je je niet meer druk hoeft te maken over wat, wanneer en hoeveel je eet? Dat je niet alle verpakkingen meer hoeft te lezen, calorieën hoeft te telen maar alleen maar kan eten wanneer je honger hebt en de rest van de dag niet. Het lijkt misschien een opluchting maar zo simpel is het niet. Wat voor leegte en eenzaamheid kan er hierdoor ontstaan? En hoe ga je om met deze leegte? Vele van ons hebben niet goed leren omgaan met dit soort gevoelens.

   

  Het keerpunt!

  Hoe mooi is het als we ervan uit gaan dat ons eetgedrag ons iets oplevert namelijk om je bij de pijn, leegte en het ongemak vandaan te houden. Hoe zou het dan zijn om niet vanuit de maakbaarheid maar meer vanuit het ‘zijn’ jezelf te leren dragen! Om te voelen en te herkennen waar je werkelijk naar hongert!

   

  Op reis

  Het is geen dieet of intensief sporttraject, het is ook geen Quickfix. Het is een proces om naar binnen te keren. De cirkel te doorbreken en jezelf te bevrijden van het proces van belonen en straffen. Je niet meer te laten misleiden door het soort vriendelijkheid (beloning) en schuldgevoel. Maar zelf het stuur in eigen hand nemen. Een nieuwe relatie met jezelf aan te gaan.

   

  Veranderen is afkicken van een verslaving.

  Wie succesvol wil veranderen moet bijna altijd eerst afkicken van zijn oude patroon. En dat veranderen eigenlijk afkicken is staan we te weinig bij stil. Als je van te voren weet wat je te wachten staat is het heel behulpzaam omdat het je helpt het hoofd te bieden aan de afkickverschijnselen die zorgen voor de grootste terugval. Je herkend wellicht dat je geïnspireerd aan de slag gaat en de eerste week gaat het prima. Je voelt je goed en het lukt. Maar ineens is dat stemmetje er weer: “het lukt mij toch niet.. of ik ben erfelijk belast”. Plotseling wordt je weer overspoelt door die bekende emotie van diepe onzekerheid, angst en schaamte. Je gelooft wat je denkt: het lukt me nooit! Vergeet niet dat deze stemmen ooit in je leven zijn gekomen om je te beschermen maar ze zijn niet waar! Ze zeggen NIETS over wie je bent en wat er mogelijk is voor jou. Ze zeggen alleen iets over de onbewuste blauwdruk van je geest.

  Verandering is wel degelijk mogelijk! Ons brein is enorm flexibel en kan veranderen. Je kunt een nieuwe snelweg aanleggen! Zeg nee tegen oude gedachten patronen en kies voor het aangaan van een nieuwe relatie met je zelf!

  Zodat de weegschaal een instrument wordt die doet waarvoor hij is bedoeld. Het aangeven van je gewicht in plaats van dat het een graadmeter is voor je geluk!.

  Dit kost tijd, aandacht liefde en moed. Vergeet niet dat je een keuze hebt . Je kunt je huidige relatie met eten, de weegschaal, sportschema’s en diëten aanhouden . Je kunt ook kiezen om een andere nieuwe relatie met jezelf aan te gaan!

   

  Mijn voorliefde voor een gezonde en liefdevolle relatie met eten komt voort uit mijn eigen jarenlange worsteling . Ik heb altijd sterk gevoeld dat de huidige aanpak van extra kilo’s voor veel mensen niet genoeg was, dat het juist nog meer gevoelens van schuld, schaamte en spanningen opriepen. Ik ben er van overtuigd dat daar niet de werkelijke oplossing ligt. Deze ligt in de mens zelf te wachten als een schat die graag gevonden wilt worden.

   

  Waar honger jij werkelijk naar?  Interesse? maak een afspraak!